Jarenlang had ik last van chronische vermoeidheid. Als baby was ik een huiler. Ik sliep slecht en had veel last van mijn darmen. Toen ik puberde nam dat steeds grotere vormen aan. Ik was vaak niet fit en eigenlijk altijd moe. Toen ik na mijn studie aan het werk ging, werd dat erger en na een depressie met angststoornissen, ging de vermoeidheid eigenlijk helemaal niet meer over.

Ik sliep dus eigenlijk mijn hele leven lang al slecht. Ik sliep licht en ik was bij het minste of geringste wakker. En was ik dan eenmaal wakker, dan viel ik maar moeilijk weer in slaap…

Oorzaken van vermoeidheid

Als je gaat kijken waar vermoeidheid vandaan komt dan kun je kijken naar lichamelijk oorzaken en naar psychische oorzaken. Onder de eerste noemer vallen:

$

onvoldoende slaap, doordat je weinig slaapt of slecht slaapt;

$

ongezonde voeding, waardoor je tekorten kunt krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen;

$

medicijngebruik kan als bijwerking energiegebrek geven;

$

ziekte die met pijn gepaard gaat kan tot extreme vermoeidheid leiden.

Kijk je naar de psyche dan kan het zijn dat je last hebt van een van de volgende dingen:

$

stress, wat kan zorgen voor uitputting;

$

depressie, wat kan leiden tot chronische vermoeidheid;

$

angststoornissen kunnen uitputting veroorzaken m.n. ook als de angsten in de nachtelijke uren optreden;

$

burn-out of bore-out kunnen ook leiden tot een uitgeput gevoel.

Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door het seizoen waar we in zitten. Zo hebben veel mensen met name in de winter een tekort aan vitamine D. In Nederland kan dat overigens ook zo zijn in de zomer, omdat we weinig zonuren hebben in ons kikkerlandje. Vooral wanneer je ’s morgens moe wakker wordt na een normale nacht slaap, dan is het raadzaam om eens aan deze vitamine te denken!

Moe zonder oorzaak

Waar mijn slechte slapen en vermoeidheid door kwam wist niemand. Ik liet verschillende onderzoeken doen, maar bloed- en urinetesten wezen nooit wat uit. Ik had geen tekorten aan ijzer of B-vitamines volgens de dokter. En daarmee hield het voor hen wel zo’n beetje op. ‘Ik was zo gezond als een vis’, gaf mijn huisarts aan en tja, ik moest er dus maar mee leren leven. En vooral kalm aan doen, want er zou wellicht stress meespelen…

Voorheen benoemde ik het wel eens: iemand die er zelf geen last van heeft, kan niet bevatten hoeveel impact vermoeidheid op het leven heeft. Wanneer je zo moe bent dat alles energie gaat kosten, neemt dat letterlijk de glans van het leven weg. Je kunt bovendien last krijgen van concentratieproblemen, prikkelbaarheid, geheugenverlies en hoofdpijn.

Wat ik zelf vaak maar lastig vond waren de reacties van anderen als ik benoemde dat ik iets niet deed omdat ik zo’n last had van vermoeidheid. ‘Ach, iedereen is wel eens moe’. Of: ‘je moet je er maar even toe zetten’. Maar zo simpel lag het niet, want als je chronisch moe bent, dan is het niet meer te doen om je er ‘even overheen te zetten’. 

Moeite met sociale contacen door vermoeidheid

Vaak heeft vermoeidheid ook invloed op sociale contacten omdat je domweg de puf niet hebt om ergens naartoe te gaan. Toen ik mijn hersenschudding opliep kreeg ik daarnaast last van versprekingen en moeite met op woorden komen. Hoe moeier ik was, hoe lastiger het werd en ik voelde me daardoor ook vaak onzeker. Temeer omdat mijn tranen erg los konden zitten als ik ‘mijn dag niet had’.  Ik ging me destijds nog verder verdiepen in oplossingen om de vermoeidheid tegen te gaan.

depri door vermoeidheid, moe, futloos, labiel<br />

Wat helpt tegen vermoeidheid

Uiteindelijk probeerde ik een heel scala aan oplossingen om van de eeuwig durende moeheid af te komen.

Zo zorgde ik ervoor dat ik een regelmatig slaapschema aanhield waarbij ik probeerde om rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Omdat ik later las dat je juist pas naar bed moest gaan op het moment dat je voelde dat je moe werd, heb ik dat ook geprobeerd. Helaas hielpen beide suggesties me niet…

Ik ging met een slaapmasker slapen, zodat mijn ogen echt donker ervoeren. De eerste nachten vond ik het heel onplezierig, maar eenmaal gewend vond ik het juist erg prettig om zo te slapen en ik had ook het gevoel dat het bijdroeg aan betere nachten.

Ik zorgde er een periode voor dat ik ’s avonds geen beeldscherm meer zag, maar een boek pakte of muziek ging luisteren. We kochten een nieuw matras en ik probeerde verschillende kussens uit.

 

Goed zorgen voor jezelf

Ik gebruikte bepaalde supplementen, zoals vitamine D en Magnesium. Daarnaast vermeed ik suikerhoudende voeding en zorgde ik dat ik voldoende dronk overdag. Ik was geregeld buiten, maakte wandelingetjes in de natuur, was in onze tuin bezig wanneer dat kon, dronk geen koffie of alcohol en zat in de zon zodra dat kon.

Hoewel sommige dingen (tijdelijk) voor wat verbetering zorgde, kon ik niet spreken van een oplossing. Ik was moe en futloos…

vermoeidheid, futloos
slecht slapen, slaapstoornis, slaapproblemen
moe wakker worden, niet uitgerust,

Overdag slapen bij vermoeidheid

Uiteindelijk gaf een therapeut die me hielp mijn hersenen te activeren door woorden te zeggen en dan handbewegingen te doen op muziek (geen idee meer hoe dat heet) me de tip voor het boek ‘Pijn in het brein’ van Annemarie Fleming en Joke Vollebregt. Zij beschrijven een opbouw van uitgeputte energiereserves. Hierbij moest ik eerst in beeld brengen wat ik kon en van daaruit volgde ik een advies in hoeveel tijd ik achter elkaar op was.

Super confronterend, want ik mocht maar 1,5-2 uur achter elkaar op de been zijn. Daarna moest ik 20 minuten platliggen. Ik merkte al snel dat ik elke keer in slaap viel. Mensen met wie ik sprak gaven commentaar, omdat ik mijn ritme zo zou verstoren en ’s nachts niet meer zou slapen. Maar het tegenovergestelde was waar. Ik rustte vaak 8-9 keer per dag en sliep ’s nachts nog net zoals voorheen.

Zo leven had veel impact, want in 1,5 – 2 uur doe je niet veel. Toch gaf het me ook opluchting, want als ik moe opstond, wist ik dat ik ‘het’ maar max. 2 uur hoefde vol te houden… Ik kreeg in die tijd ook voor het eerst het gevoel dat ik écht voor mij lichaam zorgde en het gaf wat het nodig had. Heel langzaam had ik het idee dat ik wat vooruit ging.

Floaten

Toen ik ietsje meer op de been was, begon ik met floaten. Ik ging daarvoor naar Zwolle en dreef dan gewichtloos in een bad met magnesium sulfaat. In een floatbad is de temperatuur van het water gelijk aan die van de huid. De lampen kunnen uit en je kunt kiezen voor een muziekje of complete stilte. Je ervaart hierdoor heel weinig prikkels en het zenuwstelsel wordt ontlast. Je komt hierdoor in diepe ontspanning, waardoor stress vermindert.
Soms combineerde ik de float met de infrarood cabine. Infrarood stralers verwarmen het lichaam, verbeteren de bloedcirculatie en dit kan positief werken met betrekking tot de ontgifting van het lichaam. Ik vond het beide heerlijk, maar tegelijkertijd ook best inspannend omdat ik er wel elke keer voor op pad moest.

floaten bij vermoeidheid

Zo bestond mijn leven eigenlijk uit mini-wandelingetjes, slapen, floaten en de dingen die ik binnen het gezin kon doen. Hierbij was het mijn hoofddoel om heel mild voor mezelf te zijn én te proberen om elke dag het eten op tafel te krijgen.

Mindset trainen bij vermoeidheid

Waar ik me ook mee bezig hield was mijn mindset. Ik was er namelijk van doordrongen dat ik niet nogmaals in een depressie terecht wilde komen. Je mindset trainen kan op verschillende manier helpen bij vermoeidheid. Zo geeft het een positievere focus, een vermindering van stress en een veranderde perceptie.

Het trainen van mijn mindset vroeg wel inzet. Ik kocht een mooi schrift en begon om elke dag drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor was. Ik had die oefening al eerder een tijdlang gedaan en wist dus al uit eigen ervaring hoe goed dit kan werken. Daarnaast begon ik affirmaties op te zeggen. Dit zijn positieve beweringen die je steeds weer herhaalt. Ik gebruikte ze vooral veel als ik aan het wandelen was, zodat het ritme van mijn stappen ook het ritme van de affirmatie werd.

Visualiseren

Ik ging ook visualiseren hoe ik me wilde voelen. In gedachten zag ik voor me hoe ik zou zijn als ik fit was. En ik maakte zo nu en dan een visionboard, waarbij ik plaatjes uit tijdschriften scheurde en opplakte.
Daarnaast begon ik meer te schrijven. Voorheen had ik dat veel gedaan, maar toen was het vaak vooral deprimerend wat ik schreef. Nu begon ik met schrijven wat me bezig hield, maar ook schreef ik over teksten die ik las en die me raakten. Zo leerde ik mezelf steeds beter kennen en was ik heel bewust met het proces van verandering bezig.

Het hielp me hierbij om het boek ‘The Miracle Morning’ van Hal Alrod te gebruiken. Een aanrader om de dag mee te starten!

Vermoeidheid door vochttekort

Uiteindelijk kwam ik op het punt dat ik nog steeds veel plat lag overdag, maar toch verder kon. Ik besefte dat, ondanks dat ik niet zoveel kon, we er als gezin toch nog steeds wat moois van konden maken. Ik rustte buiten in de tuin wanneer het weer het toeliet. Deed spelletjes met de kinderen. En leerde vooral mild te zijn naar mezelf toe.

Op het moment dat ik overgave voelde en daardoor rust en vertrouwen voelde dat alles een reden had en ik ondanks alles geleid werd, kwam ik in aanraking met het Kangen Water. En toen pas leerde ik wat de echte reden achter mijn vermoeidheid was geweest. Mijn lichaam had een vochttekort. En hoewel water de basis van ons leven is, had niemand hier ooit aan gedacht. Geen dokter, geen therapeut… en in heel mijn studie voor natuurgeneeskundig therapeut had ik geen letter gelezen over water als medicijn voor onze gezondheid…
In verband met wet- en regelgeving mag ik geen reviews schrijven op mijn website en dat zal ik dan ook niet doen, want wil absoluut geen medische claims maken. Ik weet ook dat elk lichaam anders reageert, want iedereen is uniek. Tegelijkertijd vind ik het van de zotte dat ik niet vrijuit mag vertellen wat dit water heeft gedaan voor mijn lichaam…

Laat ik het er maar ophouden dat ik niet voor niets zo graag informatie deel over het water dat ons leven binnenkwam! En uiteraard is alles wat ik zeg gewoon ter informatie, zodat jij bij alles wat ik benoemd heb, kunt onderzoeken of het jou verder kan helpen als jij kampt met vermoeidheid en slapeloosheid. Ik wens je kracht én hoop dat jij een oplossing vindt, want als je eenmaal kunt slapen, dan weet je niet wat je overkomt!

oh en wacht… nog één ding…

weer energiek na jarenlang moe

Buiten slapen

Toen ik dus uiteindelijk super goed sliep en mijn vermoeidheid kwijt raakte, ontdekte ik nog een overtreffende trap van heerlijk slapen! Namelijk door buiten te slapen. Als ik buiten lig kom ik los van de geluiden binnenshuis en word ik helemaal één met de natuur. Buiten lig ik op een Exped MegaMat 10 LXW en eerlijk? Ik heb nog nooit zó lekker gelegen. Waar ik op alle matrassen die we geprobeerd hebben mijn draai maar slecht kon vinden en ik op de duurste van allemaal constant last had van pijn in mijn heupen, ga ik nu liggen en blijf ik liggen. Ik draai en woel niet meer, val snel in slaap en word ’s morgens uitgerust wakker. Voor mij dus nooit meer een duur matras, want ook binnen ligt het prima op een luchtbed!

Meer informatie

Slaap jij altijd slecht slaap, word je niet uitgerust wakker of ben je door andere (on)verklaarbare redenen altijd moe? Sluit dan gerust eens aan bij een (online) presentatie over het Kangen Water®. Dit water helpt de balans in jouw lichaam te ondersteunen en dat kan leiden tot grote veranderingen. Aanmelden kan via deze pagina.

Online info-platform

Lees je liever meer informatie over de balans in jouw lichaam en wat water hieraan bij kan dragen? Dan verwijs ik je graag naar mijn blog over gezond drinkwater en naar mijn online info-platform. Meld je gratis aan via onderstaande knop, welkom!

PS. Wist je dat er ook steeds meer bekend wordt over de invloed van straling op slapen en vermoeidheid? Ook daar vertel ik je graag meer over op mijn online info-platform of tijdens een (online) presentatie.

welk water kun je het beste drinken

Disclaimer: Ik mag, in verband met wet- en regelgeving rondom het doen van medische claims, niet verder ingaan op de resultaten die ik ervoer door de verandering van ons drinkwater. Bovendien geeft mijn ervaring nooit garantie op positieve effecten bij iemand anders. Alles wat ik schrijf op mijn website en online info-platform en alles wat ik vertel tijdens de (online) demonstraties is dan ook puur informatief bedoeld.

Chat openen
Hallo,
Leuk dat je contact opneemt.
Waarmee kan ik je helpen?
error: <b>Alert: </b>Kopiëren is niet toegestaan. Deel gerust de link naar mijn pagina.