Vandaag liep ik door mijn rode bietenveldje en ik kreeg spontaan zin in rode bietenblad stamppot. Met tintelende smaakpapillen haalde ik dus een schaal van binnen om te oogsten. Vorig jaar ontdekte ik pas dat ik het rode bietenblad kon eten en sindsdien gebruik ik dus de hele bietenplant. 

De oogst is maar mager dit jaar. Waar ik vorige jaren rond deze tijd met letterlijk schalen vol groente uit de tuin haalde ben ik nu al blij met 6 tomaatjes, 2 komkommers, de sla en de paar bieten die opgekomen zijn. Bizar zo’n jaar, maar we zullen het ermee moeten doen.

De rode bieten vorig jaar

Terug bij mijn bietenveldje zoek ik de grootste rode bieten uit. Weer denk ik terug aan vorig jaar, toen ik met 6 bieten een pan kon vullen omdat de bieten zo groot waren. Ik heb toen pannen vol bereid en ingevroren. Zoveel dat we na de winter nog niet eens door die voorraad heen waren. Nu wel fijn, want zo kunnen we er nog even mee voorruit, ook als er dit jaar niet veel verse oogst bij komt.

Ik ontdekte vorig jaar pas dat ik het rode bietenblad ook kon eten. Ik had toen enorm veel bieten, dus ook heel veel loof en ik vond het eigenlijk zonde om die hele berg weg te gooien. Daarom ging ik destijds eens googlen of ik wat kon met het blad.

Rode bietenblad

Ik vond al snel een aantal recepten en ging ermee aan de slag. Je kunt het rode bietenblad koken en er stamppot van maken. Daarnaast kun je het ook gewoon rauw in salades gebruiken, hiervoor zijn de jonge blaadjes het meest geschikt. Het blad is rijk aan vitamine A en C en Magnesium en IJzer.

Ook over de steeltjes begon ik na te denken, want ik kon natuurlijk het blad van de stelen afritsen, maar besloot uiteindelijk om de stelen gewoon mee te koken. En tussendoor knabbelde ik ook een rauwe steel op.

En dat vind ik dan eigenlijk weer het meest bijzondere: de hele plant gaan eten, terwijl ik van huis uit alleen maar gewend ben om gekookte bietjes te eten. Dat wat ik als afval zag kon ik dus tot voeding maken!

Stamppot rode bietenblad

Afijn, ik heb de rode bieten uit de tuin gehaald en het rode bietenblad van de bieten afgedraaid. De bieten gaan een grote pan in. Ik kook ze eerst en zet ze vervolgens in mijn hooipan, waar ik ze een aantal uur (of soms zelfs een hele nacht) in laat staan. Het bietenblad en de stengels snijd ik fijn. De bladeren en stengels zijn best fors geworden, dus door mijn ervaring vorig jaar weet ik dat ik het niet te grof moet verwerken omdat het dan wat minder zacht wordt.

Ik was het blad en de stengels in water uit mijn Kangen apparaat (pH11.5) om ook evt. verontreiniging uit de lucht weg te wassen en vervolgens kook ik het samen met de aardappels gaar.

Omdat mijn man het vorig jaar wat ‘fantasieloos’ vond, ben ik op zoek gegaan naar waarmee ik het goed kon combineren en kwam uit bij knoflook, ui (of prei) en mosterd. Nu varieer ik daar dus mee en gebakken spekjes erbij wordt hier in huis ook gewaardeerd!

Koken als uitdaging

Ik sta niet zo heel graag in de keuken, met name omdat er hier in huis vooral mannen zijn die niet zo van ‘nieuwe of aparte dingen’ houden. En ik vind het jammer om urenlang bezig te zijn en dan te merken dat ze eigenlijk net zo lief ‘gewoon aardappels met groente’ hadden gehad.

Onze grote groentetuin én het zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen zijn brengt me dus ook steeds een uitdaging. Ik wil zoveel mogelijk uit de tuin gebruiken, maar dan wel op een manier die ook in huis gewaardeerd wordt.

Chat openen
Hallo,
Leuk dat je contact opneemt.
Waarmee kan ik je helpen?