Water is water, of toch niet? En is al het water op de markt ook gezond drinkwater?
Want ja, we weten het allemaal wel, ons lichaam is water, maar wat doen we met die informatie? Want hoewel ons lichaam maar liefst voor 60-70% uit water bestaat, is er eigenlijk maar bar weinig bekend over de invloed van vocht in ons lichaam.
Ook ik was me er lange tijd niet van bewust hoe belangrijk gezond drinkwater eigenlijk is. In mijn opleiding als natuurgeneeskundig therapeut kwam ik er niets over tegen… Raar eigenlijk als je erover nadenkt. Want als water zo belangrijk is voor ons lichaam, is het dan ook niet meteen de basis waar we naar moeten kijken als we het hebben over gezondheid? En wat is dan eigenlijk het gezondste drinkwater voor ons lichaam?
Wat doet water in ons lichaam?
Water is de basis van alle leven op aarde is en daarmee een essentiële bouwsteen van ons hele wezen. Maar waarom is het zo belangrijk? Dat komt doordat water veel verschillende functies in ons lichaam heeft. Het helpt onder andere bij onderstaande processen.
Transport
water helpt om onze voedingstoffen naar de cellen te vervoeren. Moleculen lossen op in het water en worden via het bloed naar de cellen gebracht. Daarnaast helpt het water om afvalstoffen af te voeren via urine en ontlasting. Verder ondersteunt water ook het immuunsysteem door transport van witte bloedcellen en antilichamen.
Thermoregulatie
water drinken helpt om onze temperatuur op peil te houden. Wanneer we te warm worden, dan gaan we zweten (transpireren) zodat ons lichaam weer afkoelt.
Bescherming
water beschermt onze organen. Wanneer wij bijvoorbeeld vallen, dan fungeert water als een soort schokdemper om bijv. onze hersenen te beschermen.
De invloed van water op onze organen
Als we wat specifieker kijken op orgaanniveau, dan wordt het nog duidelijker. Water heeft een enorm grote rol in het goed functioneren van onze organen.
Zo is water voor de nieren van groot belang bij processen als filtering, bloeddrukregulatie en elektrolytenbalans.
Met betrekking tot onze huid zorgt water voor elasticiteit en soepelheid. Dit is belangrijk omdat de huid ons lichaam moet beschermen tegen uitdroging en infecties.
Kijken we naar onze spijsvertering (darmen), dan helpt water bij de vertering van voedsel en transport van voedingsstoffen. Voldoende vocht zorgt er ook voor dat onze ontlasting zacht is, zodat we een goede stoelgang hebben.
Voor het hart is een goede hydratatie van groot belang met oog op een optimale bloedcirculatie. Te weinig vocht in onze gewrichtsvloeistof kan ook problemen geven. Onze gewrichten worden dan namelijk niet meer goed gesmeerd en beschermd.
Gemiddeld veroorzaakt een vochttekort van 5% al een afname van de werking van organen. Kijk je echter naar de hersenen dan merken we bij 2% dehydratie (vochttekort) al veranderingen op. Water is essentieel voor de overdracht van elektrische signalen in de hersenen. Deze signalen zijn nodig om te kunnen denken en te leren en daarmee dus ook voor ons geheugen en de concentratie.
Water is gezond
Als we dus kijken naar de invloed van water op het functioneren van ons lichaam dan is het niet meer dan logisch dat we zorgen voor gezond drinkwater. Toch zijn de meesten van ons groot geworden met melk, limonade en frisdranken. En bij het opgroeien gaan de meeste mensen over op het drinken van koffie en thee. Daarnaast nog meer frisdrank, vruchtensap en eventueel alcoholische dranken. Bijzonder eigenlijk dat deze dranken zoveel aangeboden worden. Veel dranken zitten immers vol met suiker, wat kan leiden tot bijv. overgewicht, diabetes en tandbederf. Daarnaast zijn er drankjes die cafeïne en andere stimulerende middelen bevatten. Ze kunnen stoffen bevatten met een vocht afvoerende werking, wat kan leiden tot problemen. Daarnaast kunnen ze ons slaappatroon en/of de zuurgraad van ons lichaam beïnvloeden.
Gezond drinkwater daarentegen heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor ons lichaam. Hieronder benoem ik dan ook graag een paar redenen waarom het zo belangrijk is dat wij water drinken.
Water is puur en natuurlijk. Het is de meest pure dorstlesser die er is, doordat er geen toevoegingen in zitten.
Water bevat geen calorieën waardoor het helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
Water speelt een grote rol bij het reguleren van allerlei processen in het lichaam. Zo zorgt water dus voor een gezonde huid, goede ontlasting en verbetering van cognitieve functies zoals bijv. je kunnen concentreren.
Gezond drinkwater hydrateert ons lichaam dus optimaal en belast onze cellen niet met toevoegingen waar we weinig aan hebben.
Welk drinkwater is gezond?
Er zijn veel verschillende soorten drinkwater. Kraanwater wordt in Nederland over het algemeen als ‘goed’ beschouwd. Maar wat is tegenwoordig goed genoeg, als je het hebt over gezond drinkwater? Het is inmiddels algemeen bekend dat er medicatieresten en overige verontreinigingen in ons leidingwater kunnen zitten.
Flessenwater
Dit is dan ook een reden voor veel mensen om over te stappen op flessenwater. Dit water is wel duurder dan ons kraanwater. Een ander nadeel van flessenwater is het plastic afval dat het veroorzaakt. Daarnaast rijst bij flessenwater steeds meer de vraag of het echt gezond drinkwater is. Soms staat het immers lange tijd opgeslagen in plastic flessen…
Dus tja, kijk je naar kosten en milieu, dan verdient kraanwater de voorkeur. Kijk je naar vervuiling dan zal je in beide soorten water stoffen vinden die je liever niet in jouw lichaam wilt hebben.
Filteren
Zo komen we ook meteen bij het volgende watersoort dat de laatste jaren in opmars is geraakt als gezond drinkwater, namelijk gefilterd water. Steeds meer mensen kiezen voor een waterfilter. Je kunt dan gebruik blijven maken van het kraanwater, maar dan wel in een meer zuivere vorm. Inmiddels is de markt in waterfilters groeiend en de keuze is reuze. Zo heb je filters die bepaalde stoffen uitfilteren en filters die alles, dus ook de mineralen, uit het drinkwater filteren. Ook hierbij is het dus alsnog de vraag wat gezond drinkwater is, want mineralen heeft ons lichaam hard nodig.
Vitaliseren
Daarnaast heb je vitalisers, die zorgen voor harmoniserende frequenties in het water. Je hebt hiervoor installaties die het water in het hele huis vitaliseren. Daarnaast zijn er kleinere vitalisers die werken op één kraan of bijv. de douche. Naast deze systemen zijn er ook nog opties om de frequentie van het water te beïnvloeden door magneten, roerstaven en/of symbolen op bijv. een onderzetter.
Ioniseren
Tot slot komt er steeds meer aandacht voor waterionisatoren. Bij deze apparaten wordt het water niet alleen gefilterd, maar ook geïoniseerd. Hierdoor verandert de structuur van het water. Ik schreef al eens een uitgebreide blog over het verschil tussen filteren en ioniseren, dus ik ga daar hier niet te diep op in. Kort gezegd komt geïoniseerd water overeen met gletsjerwater. Het heeft dus ook eigenschappen die vergelijkbaar zijn met dit pure, natuurlijke water dat moeder Aarde ons biedt. Zo is geïoniseerd water alkalisch (basisch), zit het vol antioxidanten (moleculair waterstof) en is het fijn van structuur.
Hoe kies je welk water jij wilt drinken?
Als je je eenmaal gaat verdiepen in welk water voor jou door mag gaan als gezond drinkwater, dan spelen er veel factoren een rol. Allereerst is het belangrijk om je af te vragen waarom jij jouw drinkwater wilt veranderen. Vind je kraanwater bijv. niet lekker of wil je schoner/gezonder drinkwater? Wanneer je water uit flessen drinkt, doe je dat dan omdat het schoner is of omdat je het lekkerder vindt? Wil je filteren om schoner water te drinken? Of drink je nu flessenwater en wil je graag kosten verlagen en helpen de afvalberg te verminderen?
Kiezen met oog op sport en/of gezondheid
Ook kan de keuze voor ander water voortkomen uit jouw leefpatroon of jouw omstandigheden. Sport je bijvoorbeeld veel, dan is gezond drinkwater extra belangrijk voor jouw lichaam. Water zorgt immers voor de hydratatie en daarmee voor de temperatuurregeling en transport van voedingsstoffen. Dit is belangrijk met oog op herstel en spieropbouw. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid en spierkrampen.
Wanneer je uitdagingen hebt op gezondheidsgebied is het misschien nog wel het meest van belang dat je kijkt naar het water dat je drinkt. Zoals ik al eerder aangaf is water onze basis! Wanneer je dan kijkt naar wat de natuur ons van oorsprong biedt, dan kom je weer uit bij natuurlijk bron- en gletsjerwater. Puur water dat rijk is aan mineralen die makkelijk opgenomen worden in het lichaam (hoge biobeschikbaarheid). Daarnaast heeft gletsjerwater een alkaliserende werking, wat uiteraard invloed heeft op de zuurgraad in ons lichaam.
Wil jij dus drinkwater dat jouw lichaam voedt, kies dan liefst voor water dat qua eigenschappen vergelijkbaar is met water van deze natuurlijke waterbronnen.
Mijn ervaring met gezond drinkwater
Zelf dronk ik jarenlang uit een filterkan omdat ik het belang van gezond drinkwater wel in zag. Later, in de tijd dat ik mijn praktijk had, kwam ik in aanraking met iemand die water dronk uit een reverse osmose systeem. Aangezien ik van jong af aan al klachten had, leek het mij goed om te kijken of dit water mijn lichaam kon ondersteunen. Ik vond het water heerlijk, maar merkte geen enkele verandering in hoe ik me voelde. Geen probleem vond ik, want dan dronken we gewoon schoon water, prima toch? Maar… wat ik destijds nog niet zag en kon concluderen was dat dit ‘gezonde drinkwater’ niet bijdroeg aan mijn gezondheid zoals ik gehoopt had.
Dorst
Ik besefte dat echter pas toen ik informatie las en later over ging op geïoniseerd, alkalisch water. Eén van de dingen die het eerste opviel was de enorme dorst die ik kreeg toen ik dit water ging drinken. Ik moest daarbij denken aan de uitspraak ‘je bent niet ziek, je hebt dorst’ van F. Batmanghelidj die daar het boek ‘You’re Not Sick, You’re Thirsty!’ over schreef.
Toen ik me meer en meer in het water en de bijzondere eigenschappen ging verdiepen kwam ik tot de conclusie dat mijn lichaam chronisch uitgedroogd was. Hierdoor werden de supplementen die ik gebruikte ook niet goed opgenomen. Toen ik dit water met een zijn fijne structuur ging drinken, gingen mijn cellen zich letterlijk weer vullen en dat merkte ik! En doordat het water uit het ionisatieapparaat geen mineralen uit het water filtert en rijk is aan moleculair waterstof, begon ik steeds meer verandering te voelen in mijn lichaam.
Is gezond drinkwater duur?
Uiteraard is bij de keuze van gezond drinkwater ook de prijs van belang. Maar hoe bepaal je nou of iets duur is of de prijs meer dan waard? Wat mij hierin altijd helpt is me verdiepen in de informatie die beschikbaar is. Want waarom hangen er bepaalde prijskaartjes aan producten? Gaat dat om de kwaliteit van materialen? En hoe wordt die kwaliteit gewaarborgd? Welke toepassingsmogelijkheden heeft het product en is het gebruiksvriendelijk? Hoe lang gaat het product mee en wat zijn dan de kosten als je de aanschafprijs afzet tegen de levensduur?
Kortom het draait altijd om de vraag: hoeveel betaal ik en wat krijg ik ervoor terug?
En daarmee wordt ‘duur’ meteen een betrekkelijk begrip. Als een product verandering kan geven op bijvoorbeeld gebied van gezondheid, dan komt de prijs namelijk in een heel ander daglicht te staan. Dus tja, of gezond drinkwater duur is? Dat is een vraag die ik voor niemand kan beantwoorden, alleen voor mezelf. En als ik naar ons gezin kijkt, dan kan ik volmondig zeggen: voor ons was het de beste investering ooit om over te gaan op het water uit ons ionisatieapparaat!
Nog meer informatie over gezond drinkwater
Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef: ons lichaam bestaat uit water en het water dat je drinkt heeft letterlijk overal invloed op. Op jouw nieren, je huid, je hersenen, je hart… bij álle lichaamsprocessen is water betrokken. En hoe logisch is het dus, dat er veel verandering in het leven kan ontstaan wanneer je ervoor gaat zorgen dat gezond drinkwater jouw lichaam voedt.
Ik heb deze blog geschreven om jou informatie over gezond drinkwater aan te reiken. Want hoewel er steeds meer mensen het belang van gezond drinkwater in gaan zien, is er nog steeds heel veel niet algemeen bekend. Wanneer jij op deze pagina uitkomt is de kans groot dat je in een ‘zoek-fase’ zit. Wellicht sta je op het punt om een keuze te maken voor gezond drinkwater en hopelijk heb ik je wat inzichten kunnen geven in waar je op kunt letten.
Online info-platform
Wat ik het liefst doe is mensen informeren en laten ervaren. Je vindt hierover informatie op mijn website en op mijn online info-platform, waar ik heel uitgebreid in ga op de kracht van water. Ik richt me hierbij op het geïoniseerde, alkalische water, omdat dit mijn eigen leven compleet veranderde. Op mijn info-platform vind je informatie over de verschillende type apparaten en tips waar je op kunt letten bij het vergelijken met andere ionisatoren. Daarnaast deel ik info over de toepassingen van de 5 watersoorten die het apparaat kan maken. Want het apparaat zorgt niet alleen voor gezond drinkwater, maar ook voor mogelijkheden om, in huis en bedrijf, schoon te maken zonder chemicaliën. Verder deel ik op mijn platform bronnen van medisch onderzoek. Daarbij deel ik video’s van artsen en linkjes naar PubMed, een databank die vooral gebruikt wordt voor publicaties met betrekking tot geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Wereldwijd is er namelijk veel onderzoek gedaan naar het effect van gezond drinkwater, dat wetenschappelijk gezien de naam electrolyzed reduced water draagt.
Water als basis in het leven
Ik ben water en water is ook de rode draad in mijn leven geworden doordat ik distributeur ben geworden voor het Japanse bedrijf dat de ionisatieapparaten wereldwijd levert. Inmiddels help ik, samen met mijn man Hans en onze jongste zoon Tijn-Pieter met veel liefde iedereen verder die bewust wil kiezen voor gezond drinkwater!
Wil jij je dus verder verdiepen, klopt dan gerust bij me aan! Je kunt je, zoals ik al benoemde, aanmelden voor mijn platform en/of je kunt een online presentaties bijwonen. Beide is gratis. Uiteraard mag je me ook bellen, mailen of via de WhatsApp knop een berichtje sturen. En … je mag het water ook (komen) proeven en ervaren. Vraag hiervoor gerust naar de mogelijkheden, je bent welkom!
PS. Wil je eerst wat nader kennis met me maken? Kijk dan op deze pagina ‘over mij’ of lees wat anderen over mij zeggen met betrekking tot mijn/onze manier van werken.
Disclaimer: Ik mag, in verband met wet- en regelgeving rondom het doen van medische claims, niet verder ingaan op de resultaten die ik ervoer door de verandering van ons drinkwater. Bovendien geeft mijn ervaring nooit garantie op positieve effecten bij iemand anders. Alles wat ik schrijf op mijn website en online info-platform en alles wat ik vertel tijdens de (online) demonstraties is dan ook puur informatief bedoeld.