Als je hier en daar op mijn website leest zal het je niet ontgaan zijn dat onze tuin mijn grote passie is (naast fietsen smile). Ik ben graag in de tuin en de afgelopen jaren ben ik ook steeds meer op zoek gegaan naar mogelijkheden om zoveel mogelijk voedsel zelf te verbouwen. Daarbij stuitte ik ook op dingen waarvan ik eerst niets wist. Zo leerde ik dat ik het loof van veel planten kan eten én dat ik veel onkruid, zoals de brandnetel, in kon zetten voor thee of tinctuur! Ik schreef hierover al met betrekking tot het rode bietenblad en inmiddels is stamppot hiervan een gerecht dat geregeld op tafel staat.

Naast het tuinieren schrijf ik ook graag en van daaruit zijn ook mijn website, mijn online info-platform en mijn blogs ontstaan. Ik ging me daarom ook steeds verder verdiepen in google om ‘vindbaar’ te zijn op het wereld wijde net. Omdat ik ook schrijf voor Funjar.nl, kwam ik hierdoor wel een beetje in tweestrijd… google vind het namelijk niet leuk als twee sites dezelfde content plaatsen. Daarom heb ik besloten om voor sommige van mijn blogs door te verwijzen naar de site van Funjar.nl. Zo kunnen mijn blogs daar blijven staan, maar is het onderwerp ook vindbaar via mijn website.

Voedsel uit de wildtuin

De blog die ik schreef kwam voort uit het feit dat ik steeds meer kijk wat er zoal groeit in de tuin. Wat ik normaal gesproken als ‘onkruid’ of ‘afval’ zie, bekijk ik steeds vaker met ander ogen. En langzamerhand gaat er zo een nieuwe wereld voor me open.

Zo dook ik vorig jaar met handschoenen aan ons stukje wildtuin in om brandnetels te plukken. Ik had er namelijk over gelezen dat ik dat kon gebruiken als superfood en wilde dat zelf wel eens maken.
Ik wist uiteraard wel over de geneeskrachtige werking van de brandnetel, maar zelf maken gaf toch een andere beleving!

Brandnetels plukken als eten

Juist omdat de brandnetel rijk is aan vitaminen en mineralen is het een onkruid dat je erg goed kunt gebruiken om een maaltijd, thee of tinctuur van te maken. Ik ging het proces dus aan en plukte de brandnetels, liet ze drogen en verwerkte ze verder.

Brandnetels als thee

Inmiddels drink ik geregeld een kopje brandnetelthee van mijn zelf geoogste ‘onkruid’. Het blijft voor mij een bijzonder proces om allereerst enorm te genieten van het bezig zijn in de tuin, maar daarna nogmaals te kunnen genieten van de opbrengst. Extra plezier geeft het daarbij dat ik nu zowel van de groentetuin, de bloementuin én het onkruid geniet!

Wil je de volledig blog over mijn ‘brandnetel-proces’ lezen? Klik dan hier. Je komt dan op funjar.nl, de site van mijn collega Adis. Hij deelt graag van alles over zelfvoorzienend leven. Je bent ook welkom op zijn telegramkanaal hierover!.

Chat openen
Hallo,
Leuk dat je contact opneemt.
Waarmee kan ik je helpen?