Als dingen me tegen staan, ga ik graag op zoek naar nieuwe manieren. Ik houd niet heel erg van koken, maar doe het omdat het ‘moet’. Nu de energieprijzen de laatste jaren zo gestegen zijn, bedacht ik een manier om én het koken makkelijker te maken én energie te besparen met koken.

Hooikist

Het begon met een stuk dat ik las over een hooikist/hooimadam, waarmee je eten langzaam laat garen. Het leek me wel handig, maar ik bedacht me ook meteen dat ik het een ‘sta in de weg’ zou vinden als dat steeds op ons aanrecht zou staan. Toch hield het me bezig omdat ik graag energie wilde gaan besparen. Hoe mooi als dat zou kunnen door niet meer op onze kookplaat te koken…

Omdat mijn man altijd veel bewaart, besloot ik te gaan speuren in onze schuur om zo op ideeën te komen. Ik vond daar zo’n hele grote kookpan en in mijn hoofd vormde zich meteen een plan. Ik haalde een aantal kussenslopen van boven. Ik vulde ze met hooi, dat ook nog in de schuur lag. Daarna stopte ik ze in de pan en ik legde er een fleecedeken bij in. Omdat ik verwachtte ruimte over te houden, zocht ik ook nog een kussentje op. En klaar was mijn hooipan!

Doordat de pan gewoon in de keuken op de grond kan staan, neemt hij geen ruimte in op ons aanrecht. Ik hoef hem ook niet steeds op te ruimen, want vind het eigenlijk gewoon een mooi item in de keuken. Helemaal blij dus en klaar om het uit te proberen.

Stamppot koken bijna zonder energieverbruik

In de tuin kon ik op het moment volop oogsten, dus na een rondje lopen had ik een bak vol wortels, pastinaak en prei. Aardappels had ik nog liggen. Ik schilde en sneed alles en deed het in een grote pan. Beetje zout erbij en zo bracht ik het aan de kook. Daarna zette ik de pan in de hooipan. Er bovenop zette ik een pannentje gekookt water met daarin een rookworst. Fleecedeken dicht gevouwen, kussen erop. Deksel dicht, elastiek eromheen en klaar!

Zo had ik dus ineens ruim een uur de tijd voor wat anders. Hoe simpel kan het zijn?!

Energiebesparend koken en nog lekker ook!

De hutspot smaakte heerlijk. En sinds ik die gemaakt heb gebruik ik de hooipan enorm veel. Vooral in de winter als we veel stampotten eten. Ik vind het makkelijk, maar ben ook vooral blij met deze manier van koken. Niet alleen om de energie besparing met koken, maar ook om te leren dat we minder afhankelijk zijn van het stroomnet en daarmee alles waar we aan ‘overgeleverd’ zijn.

In het oogstseizoen gebruik ik de hooipan nu ook bij het invriezen van rode bieten. In plaats van ze heel lang te koken op de kookplaat, laat ik ze alleen even goed aan de kook komen. Daarna zet ik ze een hele nacht in de hooipan. Geen zooi meer in de keuken van allemaal rode sputters die normaal door het koken ontstaan. En de volgende ochtend heb ik gare bietjes die ik kan verwerken en in de diepvries kan maken. Super makkelijk zo! Maar eh… niet vergeten dat er wat in de pan staat! Want ja, ook dat is me al eens gebeurd…

(Wist je trouwens dat ik van het rode bietenblad vaak stamppot maak? Als je wilt weten hoe ik dat doe,, lees dan ook deze blog.)

Puur genieten

Voor mij is koken in de hooipan elke keer weer genieten. Ik houd tijd over en vind koken op deze manier veel makkelijker en natuurlijker. Voor mij laat het ook weer zien hoe belangrijk het is om in mogelijkheden te durven denken. Door de dingen anders te gaan doen dan gewend, kunnen er weer zulke leuke dingen ontstaan. Puur genieten zo!

Inmiddels hebben we trouwens ook een rocketstoof aangeschaft.. Mochten we een keer zonder stroom zitten of nog meer willen besparen, dan kan ik daarop alles aan de kook brengen. Vervolgens maakt de hooipan de maaltijd dan verder af.

Nooit gedacht dat ik het koken nog eens op zo’n andere manier zou gaan doen en het dan ook nog leuk zou gaan vinden!

energie besparen met koken
Chat openen
Hallo,
Leuk dat je contact opneemt.
Waarmee kan ik je helpen?