Wanneer je bezig bent met zoveel mogelijk natuurlijk leven kom je steeds op andere dingen uit die je ook wilt gaan veranderen. Eén van die dingen was voor mij kleding wassen.
Het stond me al langer tegen, die gewone wasmiddelen… want wat zit er nou eigenlijk precies in die middelen? En ook als ik naar de stijgende prijzen keek, ging het me steeds meer tegen staan om ze te gebruiken.
Kleding wassen met wasnoten
Na wat rondneuzen ging ik over op het wassen met wasnoten. Ik bestelde de noten online en ze werden geleverd met een waszakje waar ik ze in kon doen tijdens het wassen. Na de wasbeurt gooide ik de gebruikte wasnoten in de tuin. Lekker makkelijk en het beviel me goed.
Toch ging mijn denkproces na een poos weer verder, want de wasnoten kon ik niet lokaal krijgen. Ze komen van ver en dat voelde ook niet helemaal goed. Dat zorgde ervoor dat ik weer verder op zoek ging naar opties. Want dichterbij huis halen kreeg steeds meer mijn voorkeur.
Kleding wassen met kastanjes
Toen het herfst werd was het tijd om iets nieuws te proberen waarover ik gelezen had. Ik ging op zoek naar kastanje bomen in onze omgeving en raapte zakken vol.
De bonte was kun je namelijk prima doen met kapot geslagen kastanjes. Ik plette ze door er buiten op het terras met een grote hamer op te slaan. De stukjes liet ik daarna drogen om schimmel te voorkomen. Je kunt de kastanjes ook eerst in zijn geheel drogen, maar ik merkte dat ik het dan lastiger vond om ze in kleine stukjes te snijden of slaan.
Het schilletje eraf halen vond ik wel veel gedoe, maar dit is wel nodig als je ook de witte was met de kastanjes wilt doen. Anders krijg je verkleuring van je wasgoed doordat de schil kleurstof afgeeft.
De witte was bleef ik dus gewoon met de wasnoten doen en ondertussen keek ik rond naar andere opties.


Kleding wassen met Aleppo zeep
Ik vond een recept voor het wassen van kleding met Aleppo zeep toen ik een gastblog voor Funjar.nl schreef over de vele toepassingen van deze zeep. Vind je het leuk om die blog ook te lezen, klik dan hier.
Om het wasmiddel te maken gebruik ik water en Aleppo zeep. Voor de witte was voegde ik nog wassoda toe. Eventueel gebruik ik Kangen Water met pH11,5 als extraatje bij viezigheid.
Na verloop van tijd ben ik de Aleppo zeep ook gaan maken zonder de toevoeging van de soda, om het te gebruiken voor de bonte was. Dit bevalt me zo goed dat ik geen nieuwe kastanjes meer ben gaan zoeken afgelopen herfst.
Om het Aleppo wasmiddel te maken gebruikte ik de volgende hoeveelheden:
2.5 liter water
45 gram Aleppo zeep, ik rasp het voor gebruik van een blok af
45 gram wassoda (voor witte was)
Ik bracht het water aan de kook en voegde daarna al roerend de Aleppo zeep toe. Blijf roeren totdat alles helemaal opgelost is. Wanneer je wasmiddel maakt om witte was te wassen voeg je de wassoda ook al roerend toe. Wil je bonte kleding wassen, dan laat je de wassoda weg.
Wanneer je het fijn vindt dat jouw was lekker ruikt, kun je ca. 20 druppels olie toevoegen aan het wasmiddel. Laat de pan een nacht staan en roer het de volgende dag nog even goed door. Giet het daarna over in schone flessen.
Natuurlijke wasverzachter
Uiteraard ging ik ook kijken wat ik prettig vond als wasverzachter. Ik las over azijn en lavendel en maakte dat zelf. Hoewel het wel lekker rook, vond ik het niet praktisch omdat ik niet altijd lavendel in de bloei heb. Daarom toch weer terug naar gebruik van mijn Kangen apparaat… daar zit namelijk ook een stand bij voor licht zuur water. Dat gebruik ik nu met een paar druppels etherische olie als wasverzachter en dat voldoet prima! Dus alles bij elkaar vond ik mijn draai in het kleding wassen op een zo natuurlijk mogelijke manier.
Wil jij meer informatie over het gebruik van het Kangen apparaat bij allerlei huishoudelijke klussen, lees dan ook deze blog of sluit aan bij een online presentatie. Wil je Aleppo zeep kopen om zelf ook wasmiddel te maken, kijk dan op Funjar.nl, de website van mijn collega Adis.
NB. Gebruik liefst glazen flessen om jouw wasmiddel te bewaren. Hergebruik liever geen oude plastic wasmiddelflessen omdat die van plastic zijn van lage kwaliteit. Hierdoor kunnen er bij hergebruik plastic deeltjes in het wasmiddel terecht kunnen komen.